Operaatio Kamra

Kerrotaanpa ensin taustaa… Nuoruudessani käytin silmälaseja ja täysi-ikäiseksi tultuani päätin mennä laserleikkaukseen, jonka jälkeen pääsin silmälaseista eroon. Tästä on jo aikaa 25 vuotta. Silloin laserleikkaus tehtiin PRK-menetelmällä. Viikko silmäsuojausta ja puoli vuotta myöhemmin vasta operoitiin toinen silmä.

Nyt olen käynyt taas silmäoperaatiossa, tällä kertaa korjattiin ikänäön aiheuttamaa alkavaa ongelmaa. Kamra implantin laitolla pitäisi pärjätä ilman lukulaseja.

Kun ensi kerran laserleikkaus tehtiin, korjausta oli vain -1,5 diopteria. Joten paljoa ei tarvinnut hioa, sarveiskalvon paksuutta oli paljon jäljellä. Tarkistuksessa molemmissa silmissä oli tarkkuus nollassa. Ei-johtavaan silmään päätettiin asentaa kyseinen implantti, eikä korjausta miinukseen päin päätetty tehdä.

Leikkauspäivä 22.4.2016

Lähinäön arvo +0,75 mahdollisti jo implantin asentamisen eikä esteellisiä sairauksiakaan ole. Ensin mitattiin näköakselin keskipiste, johon rinkula asetetaan. Sen jälkeen saatettiin leikkaussalin odotushuoneeseen, jossa laitettiin tippoja silmiin. Puudutuksen vaikutettua tuoliin selin makuulle ja mikroskooppikuvausta. Silmän tarkistusta, luomien levitystä ja ”imukuppi” kiinni. Laserilla viilto reunaan, imukuppi pois ja kamra implantin asennus syntyneeseen taskuun. Tämä kaikki tehtiin noin kymmenessä minuutissa. Tämän jälkeen lepäilemään ja tippoja silmään tasaiseen tahtiin, kolmen kuukauden ajan. Nyt leikkauksesta kulunut kuusi tuntia ja toisen silmän avulla pystyy kirjoittamaan. Operoitu silmä on vielä sumea, tuloksia lähinäön paranemisesta saa odotella muutamasta päivästä viikkoihin, riippuen siitä kuinka siihen itse sopeutuu. Viikon verran kuitenkin tässä joutuu ottamaan rennommin, aurinkolasit silmillä kesää odotellessa.

Päivä operaation jälkeen

Sumeus alkaa vähitellen vähenemään. Peilistä katsoessa aamulla silmissä oli punoitusta, tippojen laiton jälkeen sekin väheni päivän mittaan. Illalla havaintona kauemmaksi katsoessa kuva alkaa kirkastumaan ja terävöitymään. Lähelle katsoessa yhä sumeutta. Tippojen laittoa muutaman tunnin välein, kortisonia, antibioottia ja kostutusta. Valossa havaintona operoidun silmän pupilli on isompi, lienee implantin koosta johtuva, joka on halkaisijaltaan 3,8 mm.

Päivää vaille viikko leikkauksesta

Ulkona huomaa tarpeen käyttää aurinkolaseja, jopa pilviselläkin säällä. Vasemmassa operoidussa silmässä kaukonäkö huippuluokkaa, lähinäkö aavistuksen parempi kuin oikeassa silmässä. Sumeutta hieman vain lähelle katsoessa. Kohta voikin palata harrastusten pariin….

Vastaa