Keliaakikon arkea

Tästä on tullut oltua hiljaa, että tämmöistä sairastaa…

Itselläni keliakia todettiin keväällä 1999 ja siitä asti olen yrittänyt noudattaa tiukkaa ruokavaliota.

Alku aina hankalaa, sanotaan, mutta erittäin mielelläni vaihdoin gluteenittomaan ruokaan, tuntui koko elämä parantuvan kertaheitolla.

Olen ottanut osaa myös keliakiatutkimuksiin, sukuselvitykseen sekä koekaniiniksi lääkekokeeseen, jossa sain myöhemmin tietäen lääkeainetta enkä lumevalmistetta. Näistä kuuden viikon ajasta oireet alkoivat pahenemaan kolmen viikon jälkeen ja viimeinen viikko oli todellista taistelua elämisen merkityksestä. Tämän varmaankin ymmärtävät erittäin hyvin oirehtivat keliaakikot.

Aina kysellään, että mitä oireita siitä tulee, jos syön jotakin väärää? Mitä voin syödä? Gluteenia on ohrassa, vehnässä ja rukiissa. Nämä kolme viljalajia, joista ei ole poistettu teollisesti / tislattu gluteenia pois, ovat kiellettyjen listalla. Puhdas kaura on sallittua ja terveellistä. Myös muita viljalajeja, kasviksia, lihaa, ym. voi syödä normaalisti.

Joten pistetäänpä tähän ylös tämän hetkinen tilanne, kun jo kahdesti kolmen viikon sisään olen saanut gluteenia. Viimeisin on vielä selvityksen alla, mistä gluteenia sain. Oliko ravintola-annos buffetissa merkitty väärin vai gluteeniton(ko) jäätelötuutti? Näissä kummassakin on epäselvyyttä ja ristiriitaisuuksia ilmoituksissa. Asiasta on informoitu sekä ravintolaa että tuotevalmistajaa, myös keliakialiittoa ja sitä kautta ruokavirastolle tiedoksi.

8.7.2023 varmistui ravintolan virhemerkintä.

Ruoka, jossa saatta gluteenia olla vain yksi murunen, esim. leivästä, riittää laukaisemaan oireet. Vakiintunut oireilujärjestys:

 • +1 h sisään nauttimisesta vatsassa turvotusta
 • +2 h hikoilua ja heikotusta, vatsassa polttava tunne, pahan olon tunne lisääntyy, huimausta, sekavuutta
 • +2-2,5 h sosiaalitiloihin pääsy, alkaa ripulointi
 • +3 h ensimmäinen oksentaminen, välillä pienissä erissä, nyt tuli kyllä tyhjennettyä enemmänkin, liekö johtuvaa nautitusta ateriasta
 • +4 h tilanne välillä helpottaa, sitten taas alkaa päänsärky, joko oksentamaan tai toisesta päästä suoliston tyhjentyminen
 • + 5 h lievää helpotusta, vatsa kouristelee, kun ei ole nauttinut nestettäkään
 • + 6 h tässä vaiheessa koko suolisto tyhjentynyt, nukkuminen vähän aikaa auttaa, päänsärky on enää vain heikko muisto, vähitellen voi alkaa nestettä nauttimaan, painosta hävinnyt taas 2 kg
 • + 7 h ruokaa voi taas nauttia pienistä annoksista alkaen
 • + 12 h seuraavana aamuna onkin nälkä ja tähän sitä tulee yleensä herättyä liiankin aikaisin
 • + 1 pvä paino nousee vähitellen, kunto palautuu tasaisesti
 • + 2 pvä olo alkaa olla normaali, elämä hymyilee

Täytyy vain positiivisesti ajatella, että tämä oli nyt viimeinen kerta. Ajatuksissa kyllä käy lähiajassa toistumisen vuoksi kaikenlaiset lopetusajatukset, työ, harrastukset…Olisiko mukavampaa elää vaikka nestemäisellä loppuaika? EI, en luovuta vielä!

Gluteenitonta, kiitos!

Vastaa