Kitee pariajo 2012

1.5.2012

Ilmoittautuminen Kiteelle sai jatkoaikaa pari päivää lisää, vain 50 kilpailijaa eli 25 paria tähän mennessä laittanut nimensä alle…

Kyseessä on siis pariajo, jossa kaksi kuskia vaihtavat ajovuoroa kierroksittain tai miten haluavat kuitenkin niin että vaadittavat kierrokset täyttyvät. Kiteellä pitäisi parin ajaa 8 kierrosta ja kierroksen pituus on n. 20 km. Ajoaikaa kierrosta kohti tulee alle puoli tuntia, joten puoliksi ajettaessa  noin kaksi tuntia saa kaasutella…Kierrosten vaihto tapahtuu erillisellä vaihtoalueella läpsäytyksestä.

4.5.2012

Ja taas jatkettiin ilmoittautumisaikaa… Nyt on lähes joka kisassa samat ongelmat, kuskit eivät uskalla tai eivät viitsi laittaa nimiä kalenteriin, jos kisaan on vielä pari viikkoa aikaa. Johtuuko tämä säästä, että jos sataa niin ei sitä sitten viitti lähtee…Ja talvella ku tota pakkasta ei aina tiiä… Tää on enduroa… Ajetaan, satoi tai paistoi.

Vai onko sitten palkintojen pienuus ongelma? Vain pieni pysti kirjahyllyyn muistoksi… Rahapalkintoja eikä ainakaan palkkaa harrastekuskeille missään jaeta. Muutenkin koko enskatouhu tuntuu kuolevan sukupuuttoon… Ja ketä tästä saa syyttää? Katsokaa peiliin!

Kerhot on jäseniensä näköisiä. Jos ei jokainen kerhon jäsen ole aktiivinen, niin miksi sitten pitää olla jäsen… Koko kerhotoiminta perustuu vapaaehtoisuuteen ja halukkuuteen toimia yhtenäisenä tiiminä. Varsinkin moottoriurheilussa pitäisi olla vielä aktiivisempaa toimintaa kerhon jäsenistön keskuudessa. Jäseneksi liittymisen ehtona ei saisi olla pelkästään reittien ajomahdollisuus. Ne vanhat jäsenet, jotka ovat reitit tehneet ovat sen eteen raataneet kuin veteraanit konsanaan. Ja joka vuosi reittejä parannetaan ja kunnostetaan. Näin edesautetaan uusia nuoria kuljettajia menestymään maailmalla.

Rohkeutta? Tai sitä ramppikuumetta ainakin monella meistä esiintyy. Siinä yksi syy siihen, miksi kisajärjestelyihin ei löydy talkoohenkeä. Henkeä kyllä sitten löytyy, kunhan ensin ne vastuuhenkilöt onnistuvat sen luomaan.

Vielä varmaan menee tovi siihen, että endurosta kasvaa suositumpi laji kuin jääkiekosta. Ehkä tuo crosscountry saattaa avittaa lajien fuusioitumista. Kunhan cc-kisojen säännöt ei jatkuvasti vain muuttuisi. Lähtötavat pitäisi olla yhtenäiset joka kisassa. Samoin reittien leveys saisi olla minimoitu. Joissakin kisoissa metsämaastoissa puiden välissä ohittaminen on aika hankalaa ja tuskallista, varsinkin kierroksen ollessa lyhyt n. 5-6 km. Periaatetta ei saisi kuitenkaan unohtaa – crossia, enduroa, trialia – kaikkea mukaan.

Juttu irtosi vahingossa itse kiteestä, johon on vielä puolitoista viikkoa…

8.5.2012

Korjataanpa ny tietoa. C-luokka ajaa vaivaiset kuusi kierrosta…Ja eiku hanaa…

13.5.2012

Kiteellä käyty, Karjalan Kankailla ”KoneJönni” -pariajossa päästiin maaliin hyväksytysti eli alle tunti luokkavoittajasta. Tuloksemme Heinosen Santun kanssa oli yhdeksäs C-luokassa, jäimme voittajakaksikolle reilut 18 minuuttia. Santtu lähti reitille meistä ensimmäisenä ja ajoimme suunnitellusti joka kierroksella vaihtaen yhteensä kuusi kierrosta. Tapahtumia riitti molemmilla, Santtu taisi kaatua hurjemmin crossiradalla, itsellä iskarit pohjasivat vauhdin kasvaessa ja siitä eri tilanteita…

Lähdön jälkeen mustat pilvet kerääntyivät taivaalle ja alkoi salamoida. Toisen kierroksen puolessa välissä satoi rakeita ja mitä muuta… Metsäreitti oli hetken aikaa vetinen ja tosi liukas. Ajolasit peittyivät hetkessä vedestä ja kurasta, onneksi oli rollarit.

Viimeisellä kierroksella yritin ohittaa edellä ajavaa nro 45, mutta kaaduin metsikössä, 35 pääsi ohi siinä. Kiristin vauhtia ja otin molemmat kiinni ja yritin uudelleen ohittaa molemmat kerralla suon kohdalla. Eri ajolinjalla vauhti ei riittänyt vaan pyörä tipahti suohon… Sain nostoapua nollakuskilta, kiitos… Pari minuuttia pojat saivat etumatkaa ja päätin yrittää ottaa ajamalla kiinni. 45 kaatui crossiradalla ja 35 kiersi vielä kerran vaihtoalueen vahingossa. Noin kymmenen sekuntia jäin jälkeen…

Kisa kokonaisuutena oli mukava ja ei niin totinen kisa, koska joukkueissa oli huomattavasti eri tasoisia kuskeja. Järjestäjiltä onnistunut kisa, paitsi palkintojen jako…